
Bu ilk kez oluyor. Yani Şanghay Beşlisi’ne üye olmayıp dönem başkanlığını alan ilk ülke Türkiye. 2017 yılında bu bünyedeki enerji kulübünün dönem başkanlığını devralacak. Bunun şöyle önemi var;
Türkiye enerji alanında çok gelecek vadeden bir ülke konumunda. Bu onun göstergesidir ve oldukça önemli olan Şanghay Beşlisi’nin enerji kulübü başkanlığını Türkiye vermesi büyük bir başarıdır. Enerji Bakanı Berat Albayrak göreve geldiği günden bu yana bağımsızlıkla enerjideki atılım birbiriyle ilişkilidir yani bir ülkenin bağımsızlığı enerjide ne kadar kendi kendine yetebilen söz sahibi bir ülke ise o kadar bağımsızdır ve o kadar sözünün ağırlığı var demişti. Onun için de hep yerli ve yenilenebilir enerji konularında sürekli Türkiye’nin bir arayışı olduğunu ve bunda ciddi adımlar atıldığını kaydetmişti. Bu kulübe başkanlığı Türkiye’ye getirmesi de Türkiye’nin çok iyi olduğunun bir göstergesidir.
KOZ OLARAK ALGILANIYORDU
Cumhurbaşkanı’nın sürekli gündeme getirdiği Şanghay Beşlisi’ne üyeliği ile ilgili konu sürekli dış basında Türkiye’nin AB’nin kapısında bekleyeceğini ve bu söylemlerle AB’ye karşı Türkiye’nin elinde değerlendirmek istediği bir koz olarak servis ediliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakanlık döneminden bu yana yapmış olduğu birçok konuşmada AB’ye seslenerek Türkiye’nin AB’ye değil asıl AB’nin Türkiye’ye ihtiyacının olduğunu, Türkiye’nin seçeneksiz olmadığını ve eski Türkiye olmadığının altını çizmiş, enerji, insan gücü alanlarında iddialı olduğunu belirtmiş Türkiye’nin dış pazarının da sürekli genişlediğini açıklamıştı. Tüm bu gelişmelere rağmen Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin AB üyeliğini masaya yatırma girişimi Avrupa’nın son kozu oldu. Tam bu gelişmeler yaşanırken Şanghay Beşlisi’nin bu hamlesi Türkiye’nin AB’ye muhtaç olduğunun ve sürekli Avrupa Birliği’nin kapısında bekleyeceği iddialarını da çürütmüş oldu. Türkiye’ye böyle bir jest yapılması aynı zamanda Türkiye’nin gelecek vadeden ve iddialı işler yaptığının da bir göstergesidir.
ENERJİ KULÜBÜ NE ANLAMA GELİYOR?
Türkiye’nin 2017’de başkanlık yaptıktan sonra ne işler yapacak? Bu beşlide ekonomi devlerinin üye olduğu ülkelerde ülkelerin enerji altyapılarının modernizasyonu ve mevcut kapasitelerinin arttırılması politikası yürütecek. Bölgede dağıtım alt yapısının iyileştirilmesine dair karar alacak ve Türkiye bunu yürütecek. Elektrik piyasasına karşılık gelişim için gerekli şartların oluşturulmasına ilişkin ne gerektiği yönünde politikalar geliştirecek. Enerji tasarrufu ve verimin arttırılması konusunda fizibilite çalışması yapıp raporlar sunacak.
PUTİN ALTINI ÇİZMİŞTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ziyaretinde enerji dağıtımında Türkiye’nin kilit rol oynadığını belirtmişti. Bu her ülke için söylenmiyor. Bu Ortadoğu’da dünyada enerji dağılımı olacaksa bu Türkiye üzerinden olacağını herkes gördü. Bütün bunlar bu ülkelerin enerji politikasını yürütebilecek ülkenin Türkiye olduğunu gördüler. Bu aynı zamanda Türkiye’nin gücünün de açık bir işaretidir. Sayın Berat Albayrak il il gezerken yerli kömür, yenilenebilir enerji, yerli enerji, HES açılışı en son 15 santral birden açıldı. Bütün bunlar söylenirken aslında söylediği şeyle neyi kast ettiğini şu anda bu Şanghay Beşlisi’nin aldğı kararla herkes çok net bir şekilde gördü. Türkiye ekonomide bir sınıf daha yukarı çıkıyor ve üye olmadığı bir yapının Enerji politikasını yürüten o kulübün kaptanlığını yapacak 2017 yılı itibari ile.
PEKİ ŞANGHAY BEŞLİSİ ÜLKELER HANGİLERİDİR
1996 yılında, Çin’in Şanghay kentinde, Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın katılımıyla, ‘Şanghay Beşlisi’ adını alan ve bölgesel güvenlik alanında derin işbirliğini öngören oluşum ortaya çıktı.
2001 yılında, Özbekistan’ın da katılımıyla, üye sayısı altıya yükselirken, oluşumun adı da, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) olarak değişti.
YORUM EKLE